1. COMPARTIMENTAREA CASEI


             O locuință, ca să poată fi compartimentată corespunzător, trebuie să dețină spațiile interioare conform unor funcțiuni, adică conform satisfacerii unor nevoi. Aceste funcțiuni ale spațiilor interioare de care trebuie să ținem cont sunt următoarele:


 1. Dormitul – într-un spațiu propriu fiecărui membru al familiei, care să asigure o ambianță liniștită și un maxim de confort.

 2. Odihna – într-o atmosferă intimă în care familia să se poată aduna, să poarte conversații, să citească, să savureze cafeaua sau ceaiul, să se uite la televizor

 3. Primirea - spațiul dedicat primirii trebuie să fie cald, dotat cu canapele și fotolii comode, grupate în jurul unei măsuțe, într-un colț care poate fi comun cu cel al odihnei si destinderii.

 4. Studiul- reclamă un colț și mai liniștit. De la caz la caz și în funcție de spațiul disponibil, se amenajează pentru fiecaremembru al familiei, în raport cu necesitățile de studiu ale acestora.

 5. Luarea mesei - amenajarea unui spațiu rezervat luării mesei trebuie să țină cont, în primul rând, de cele mai comode posibilități de servire, de orele de serviciu și de ocupațiile fiecărui membru al familiei, astfel încât să includă posibilitatea desfășurării acestei activități atât separat, cât și împreună.

 6. Pregătirea mâncării - comportă o muncă mai dificilă și activități mai complexe, astfel că spațiul trebuie să fie atent organizat și dotat cu toate echipamentele necesare.

 7. Depozitarea - obiectele strânse de-a lungul timpului pot deveni incomode, la un moment dat, fapt pentru care acestea necesită spații de depozitare: dulapuri normale sau înzidite, comode de diferite tipuri sau chiar încăperi specialconcepute pentru a servi acestei funcțiuni.

 8. Jocul și educația copiilor - în interiorul locuinței, acestea trebuie sa fie amplasate în locuriînsorite, retrase din fluxul circulației și totodată ușor de supravegheat.

 9. Îngrijirea și igiena corpului – reprezentată de numărul de băi, dimensiunile acestora și poziționarea lor. Se recomandă ca la 2 dormitoare să existe cel puțin 1 baie comună.

 10. Activitățile gospodărești - asigurate de echipamentele elecrocasnice gen: mașini de spălat, aspiratoare, mașini/mese de călcat, scule de meșterit, instalații sanitare/ventilație/încălzire, cărora trebuie să li se asigure spații separate sau chiar încăperi distincte.

 1. Circulația - fiecare cameră trebuie să fie prevazută cu spații pentru circulație. Legătura dintre diverse încăperi și activități trebuie să se facă cu ușurință, astfel încât niciuna dintre funcțiunile locuinței să nu fie îngreunată de celelalte.Oricare dintre camerele unei locuințe se concentrează pe una sau mai multe funcții, un rol important în asigurarea acestora jucându-l obiectele de mobilier, prin a căror grupare sunt delimitate clar spațiile rezervate diferitelor categorii de funcțiuni.


De asemenea la partea exterioară, locuința poate să mai aibă următoarele anexe sau dependințe:


 • garajul: pentru 1-2 mașini

 • magazia de lemne / atelier scule

 • subsolul / pivnița


Terenul din jurul locuinței, ce rămâne după construcția acesteia se împarte în 3 zone:


 • zonapublică – în fața casei

 • zona de serviciu – în fața garajului, trotuarele etc.

 • zona de intimitate – în spatele casei